“Παρασκευή και 13” (Δεκεμβρίου) θα κάνει πρεμιέρα ο νέος κύκλος του σήριαλ για το Brexit, μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία, που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου και θα αποτυπώσουν τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο.
Οι εκλογές αυτές, οι τρίτες μέσα σε τέσσερα χρόνια, τις οποίες ο Μπ. Τζόνσον χαρακτήρισε “τις σημαντικότερες σε μια γενιά” θα κρίνουν το αν και πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει έως τις 31 Ιανουαρίου, που λήγει η νέα παράταση, από την Ε.Ε.
Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι εφόσον κερδίσει αυτές τις εκλογές θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στο κόκκινο με χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση, με παραιτήσεις υποψηφίων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, για διάφορους “υπαρκτούς ή ανύπαρκτους” λόγους, με δηλητηριώδη σχόλια και fake news. Αφήνονται ακόμη υπόνοιες για παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στις εκλογές, στο πλευρό του Τζόνσον, θυμίζοντας τις αντίστοιχες κατηγορίες για την εκλογική καμπάνια του Τραμπ.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ ο Τζόνσον, ως γνήσιος αντικομμουνιστής, επιτέθηκε στον αρχηγό των Εργατικών Κόρμπιν παρομοιάζοντάς τον με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν και την πολιτική του ενάντια στους κουλάκους, λόγω της δήθεν πρόθεσής του να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία στους Βρετανούς.
Από τη μεριά του ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα “Πραγματική Αλλαγή”, διαβεβαίωσε πως εάν εκλεγεί θα προωθήσει “φιλολαϊκές πολιτικές” με φορολόγηση των πολύ πλουσίων, θέλοντας να αλλάξει την κουβέντα από το μονοθεματικό πλαίσιο του Brexit, που προσπαθούν να επιβάλουν οι Τόρις.
Με κάθε ευκαιρία επικρίνει την συμπόρευση του Τζόνσον με τον Αμερικάνο πρόεδρο Τράμπ, ο οποίος δεν χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας στο βρετανικό λαό.
Ο Κόρμπιν ανέβασε τους τόνους μετά και την ωμή παρέμβαση του Τραμπ στην προεκλογική διαδικασία, όπου κάλεσε τους Τζόνσον και Φάρατζ να “ενώσουν τις δυνάμεις τους” για να διασφαλίσουν τις προοπτικές για μια ευρεία εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είπε ότι και οι δύο πολιτικοί είναι φίλοι του, όμως ο Τζόνσον “είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν την εποχή[…]. Θα ήθελα να δω τον Νάιτζελ και τον Μπόρις να συνεργάζονται. Νομίζω ότι είναι μια πιθανότητα”, ενώ τόνισε ότι θα ήταν “πολύ κακό” αν κέρδιζε τις βρετανικές εκλογές ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Τελικά το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση των 317 εδρών (από τις 650 περιφέρειες) που είχε καταλάβει το Συντηρητικό κόμμα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη ανακοίνωση των 600 υποψηφίων σε όλη τη βρετανική επικράτεια.
“Το Κόμμα του Brexit δεν θα διεκδικήσει τις 317 έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στις τελευταίες εκλογές”, δήλωσε ο Φάρατζ. “Όμως αυτό που θα κάνουμε είναι να επικεντρώσουμε όλη την προσπάθειά μας σε όλες τις έδρες που έχει το Εργατικό Κόμμα”, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι να εμποδιστεί με κάθε τρόπο ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη που δίνει σαφές πλεονέκτημα στον Μπ. Τζόνσον ο Κόρμπιν έπαιξε το χαρτί της “αντι-Τραμπ” τακτικής, δηλώνοντας πως πραγματοποιήθηκε η ευχή του Αμερικανού προέδρου για συμμαχία Νάιτζελ Φάρατζ και Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας ότι “αυτή η συμμαχία με τον Τραμπ είναι θατσερισμός με αναβολικά και θα μπορούσε να στέλνει 500 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Πρέπει να τη σταματήσουμε”.
Ο Κόρμπιν κατηγορεί τον Τζόνσον πως με την εμμονή του να διασφαλίσει μία εμπορική συμφωνία με την Αμερική, θα καταλήξει να ξεπουλήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες.
Κάθε άλλο παρά τυχαία προβάλλεται το NHS ως αιχμή του δόρατος στην αντί – Τζόνσον ρητορική του ο Κόρμπιν, καθώς το βρετανικό σύστημα υγείας είναι για τους Βρετανούς θέμα υψίστης πολιτικής σημασίας.
Επίσης το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι υπήρξε θύμα μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης στις ψηφιακές του πλατφόρμες χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία και από άλλες χώρες, στην προεκλογική περίοδο, όταν αμφότερα τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας θα πραγματοποιούν εκστρατείες στο διαδίκτυο για να περάσουν το μήνυμά τους στους ψηφοφόρους.
Στο θέμα παρενέβη η πρώην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, παίρνοντας θέση στην ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βρετανία, που χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί πριν από τις εκλογές έκθεση της βρετανικής Βουλής, η οποία αναφέρεται στη ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Η Κλίντον υποστήριξε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι υπήρξε ρωσική ανάμειξη προκειμένου να κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.
Στην εκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυριότερων αντιπάλων ενεπλάκη και το πραξικόπημα στη Βολιβία με τον ηγέτη των Εργατικών να στέκεται στο πλευρό του Μοράλες. Συγκεκριμένα ο Κόρμπιν μέσω του λογαριασμού του στο twitter δήλωσε αλληλέγγυος στον παραιτηθέντα πρόεδρο της Βολιβίας και έκανε λόγο για πραξικόπημα. Αντίθετα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ ταυτίστηκε με την πολιτική των ΗΠΑ στηρίζοντας το πραξικόπημα και επιτέθηκε στον Κόρμπιν κατηγορώντας τον ότι “βάζει μπροστά τη Μαρξιστική αλληλεγγύη από τη δημοκρατία”.
Τα τρία μικρότερα βρετανικά κόμματα της βουλής ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να εκλέξουν στη Βουλή των Κοινοτήτων περισσότερους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Brexit, θα συνεργαστούν με τους Πράσινους και το ουαλικό εθνικιστικό κόμμα Πλάιντ Κάμρι για να διεκδικήσουν περίπου 60 από τις 650 έδρες του κοινοβουλίου (49 στην Αγγλία και 11 στην Ουαλία). Αυτό σημαίνει ότι θα κατεβάσουν κοινό υποψήφιο σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες.
Ο ηγέτης του Πλάιντ Κάμρι, Άνταμ Πράις, δήλωσε ότι το κόμμα του “θέτει σε προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον της Ουαλίας και θα αφήσει στην άκρη τις πολιτικές θέσεις του προκειμένου να εκλεγούν όσο περισσότεροι φιλοευρωπαίοι βουλευτές είναι δυνατόν σε αυτές τις καθοριστικές εκλογές”, όπως τις χαρακτήρισε.
Παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ανεξάρτητη Ουαλία μέσα στην επόμενη δεκαετία! Τόνισε επίσης πως κατά τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες Ουαλοί συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της ανεξαρτησίας, στο Κάρντιφ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας της Βρετανίας, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό περίπου 30% υποστηρίζει την αποχώρηση της Ουαλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τη μεριά τους οι Σκωτσέζοι εθνικιστές έχουν δηλώσει ότι μπορεί να στηρίξουν μια “προοδευτική συμμαχία” με τους Εργατικούς στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, με αντάλλαγμα όμως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Κόρμπιν απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον κατά την πρώτη (πενταετή) θητεία της κυβέρνησής του, θέλοντας να αποκρούσει και τις κατηγορίες του Μπ. Τζόνσον ότι με μία κυβέρνηση των Εργατικών η χώρα θα υποστεί δύο νέα δημοψηφίσματα μέσα στο 2020, ένα για το Brexit και ένα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Με τις φωνές για ανεξαρτησία των κρατών (Β. Ιρλανδία, Ουαλία, Σκωτία) που αποτελούν το Ην. Βασίλειο, να πυκνώνουν, είδε στο φως της δημοσιότητας έρευνα σύμφωνα με την οποία οι μισοί πολίτες της χώρας πιστεύουν πως το Ην. Βασίλειο θα πάψει να υφίσταται με τη σημερινή του μορφή, σε μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα του Brexit.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr