Περισσότερες από 400 ισραηλινές επιδρομές σε μία μέρα που άφησαν εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώπιον των ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η οποία επισκιάζεται από τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Η Γάζα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης που απειλεί να παρασύρει όλη την περιοχή στο χάος. Αρχίζοντας από τον Λίβανο, ο λιβανέζικος λαός, ο ισραηλινός λαός και οι λαοί όλοι του κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Όλοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε από αυτήν την κλιμάκωση», τόνισε.

«Μπορούν να ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο. Μπορούν να παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μπορούν να εισβάλλουν σε μια άλλη χώρα, να ερημώνουν ολόκληρες κοινωνίες ή να αμελούν κατάφωρα την ευημερία του ίδιου τους του λαού. Και τίποτα δεν θα συμβεί. Το επίπεδο ατιμωρησίας στον κόσμο είναι αδικαιολόγητο από πολιτικής άποψης και ηθικά απαράδεκτο», πρόσθεσε αναφερόμενος στις σημερινές συρράξεις.

«Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα», είπε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι είναι ώρα να επικρατήσει μια «δίκαιη ειρήνη» βασισμένη στον Χάρτη του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας συνόψισε ως «αβίωτη» την κατάσταση του κόσμου σήμερα, αλλά επέμεινε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν. «Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν. Ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται. Οι πόλεμοι μαίνονται, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για το πώς θα τελειώσουν. Και τα πυρηνικά δόγματα και τα νέα όπλα ρίχνουν βαριά σκιά. Οδεύουμε προς το αδιανόητο – μια πυριτιδαποθήκη που υπάρχει κίνδυνος να καταποντίσει τον κόσμο», είπε.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί. Τέσσερις υγειονομικοί σκοτώθηκαν χθες, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έχουμε κάποια στοιχεία και έχουμε κάποιες καταγραφές που δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον κάποιες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ασθενοφόρα», δήλωσε στην ενημέρωση, καταγγέλλοντας τις συνέπειες στον εύθραυστο τομέα υγείας της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς δήλωσε ότι και άλλοι κάτοικοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πως η υπηρεσία προσπαθεί να βρει νέα καταφύγια για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε ο Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η Unicef, από την πλευρά της, ζήτησε «επειγόντως άμεση αποκλιμάκωση» καθώς και όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να εγγυηθούν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ιατρικού προσωπικού. «Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, η Έτι Χίγκινς, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.

«Είχαμε ήδη τη Γάζα, πλέον έχουμε τη Δυτική Όχθη», με άλλα λόγια «δυο θέατρα επιχειρήσεων που έχουν μετατραπεί σε γραμμές μετώπων» και τώρα «έχουμε επίσης τον Λίβανο», εξήγησε ο γενικός επίτροπος του UNRWA (υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που δημιουργήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949, διαχειρίζεται κέντρα υγείας και σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στη Συρία και στην Ιορδανία) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Και στις τρεις αυτές ζώνες επιχειρήσεων του UNRWA εκτυλίσσονται καταστάσεις «έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης», πρόκειται για «τριπλή τραγωδία», επέμεινε. Μετά τους καταιγιστικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, η υπηρεσία υποχρεώθηκε να αναστείλει κάποιες από τις επιχειρήσεις της και να μετατρέψει ορισμένα από τα σχολεία της σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων, που φεύγουν από το νότιο τμήμα της χώρας για να σωθούν.

Στον Λίβανο «έχουμε χιλιάδες υπαλλήλους» που πλέον επίσης «μπορεί να σκοτωθούν», επισήμανε ο κ. Λαζαρινί με ανησυχία. Όπως και άλλοι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο, ο Φιλίπ Λαζαρινί δεν κρύβει πως φοβάται «ολοκληρωτικό πόλεμο» και ότι ο Λίβανος θα γίνει νέα «Γάζα».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το