Μόνο ως αστείο ακούγεται πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ενωμένη και αντιπροσωπεύει τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. «Αξίες» που ο Ελληνικός λαός έχει βιώσει στο πετσί του εδώ και δέκα χρόνια, με την υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια της υποδούλωσης και της λεηλασίας.
Οι χιλιάδες νεκροί πανευρωπαϊκά λόγω της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας πιστοποιούν με τον πιο τραγικό τρόπο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ε.Ε. Η Ιταλία βρέθηκε ουσιαστικά μόνη στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήγε περίπατο. Τα σύνορα ξανασηκώθηκαν και οι ελευθερίες του Μάαστριχτ (εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων) πήγαν περίπατο μέχρι να έρθουν «καλύτερες μέρες».
Το ναυάγιο των συνομιλιών στο πρόσφατο τηλε-συμβούλιο κορυφής είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Ε.Ε. και μορφοποιείται σε μια σφοδρή αντιπαράθεση χωρών Βορρά – Νότου.
Η Γερμανία με τους δορυφόρους της, σε μια επίδειξη ηγεμονισμού, απέρριψε χωρίς πολλά λόγια τις φιλόδοξες επιδιώξεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους με την έκδοση κόρωνο-ομολόγου και το δανεισμό από τον ΕΣΜ χωρίς προαπαιτούμενα. Είχε προηγηθεί η επιστολή ηγετών από 9 χώρες που έθεταν το αίτημα αυτό ως διέξοδο για την οικονομική κρίση.
Η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως όποιες χώρες θέλουν ρευστότητα να απευθυνθούν στα διαθέσιμα του ΕΣΜ με τις ανάλογες δεσμεύσεις (μνημόνια). «Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε ορθά κοφτά.
Στο πλευρό της και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που ξεσπάθωσε ενάντια στο ευρωομόλογο: «Τασσόμαστε κατά (…) και δεν θέλω να σκεφθώ ποιες συνθήκες θα μας άλλαζαν τη γνώμη».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ που δήλωσε ότι πρόκειται για «συζήτηση – φάντασμα» και συνέστησε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».
Η σκληρή στάση της Γερμανίας πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση της Ιταλίας και της Γαλλίας με την πρώτη να βάζει βέτο στο κοινό ανακοινωθέν.
Ο Εμ. Μακρόν εκφράζοντας τη γαλλική δυσαρέσκεια δήλωσε ότι «αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Έστειλε δε σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τραμπ σχολιάζοντας πως οι δύο χώρες -μαζί με άλλα κράτη- προετοιμάζουν «μια ισχυρή πρωτοβουλία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων καθώς είχε αφαιρεθεί η αναφορά στα ευρωομόλογα και στη δυνατότητα δανειοδότησης από τον ΕΣΜ χωρίς προαπαιτούμενα.
Έδωσε τελεσίγραφο δέκα ημερών για να βρεθεί λύση. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, για να συμπληρώσει: «Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε».
Για μια Ευρώπη «άσχημη» και «νεκρή» κάνει λόγω ο ιταλικός τύπος αποτυπώνοντας την οργή που υπάρχει στην γειτονική χώρα για τη στάση της Γερμανίας. Ακόμη και φιλοευρωπαϊκή Corriere della Sera εκτιμά πως «Αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει, το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει»
Το κόστος της κρίσης ανέρχεται πλέον σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του προς τους G20, κάνει λόγω για 2% πτώση σε μηνιαία βάση του ΑΕΠ των αναπτυγμένων χωρών και μείωση του επιπέδου παραγωγής τουλάχιστον κατά 15% σε όλες τις προηγμένες οικονομίες.
Η συνέπεια της οικονομικής κρίσης του 2008 για την Ε.Ε. ήταν το Brexit, που σηματοδότησε τον, για πρώτη φορά, ακρωτηριασμό της μετά από μια συνεχή περίοδο διευρύνσεων, κάνοντας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να τρίζει. Μόνο να φανταστεί κανείς μπορεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά από την πολύπλευρη κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού στην ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της.
28-3-2020
Στέλιος Καραμήτσος, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ
e-prologos.gr