Το ΝΑΤΟ έχει διεξαγάγει έμμεσες ή άμεσες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιθετικούς πολέμους και θα συνεχίσει αυτή την πολιτική. Μελετώντας κάποιος προσεκτικά τις κινήσεις των τελευταίων χρόνων και ειδικότερα αυτή την περίοδο, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει στο στόχαστρο τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα. Ειδικότερα στην περιοχή του Ειρηνικού την προηγούμενη περίοδο κάτω από το πρίσμα των στρατηγικών επιδιώξεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με ομολογημένο σκοπό τη συσπείρωση δυνάμεων με στόχο την Κίνα, υλοποιήθηκε η στρατηγική συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ – Αυστραλία – Μ. Βρετανία) και στη συνέχεια οι ΗΠΑ μαζί με την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία, συγκροτούν ένα άλλο συμμαχικό σχήμα, την Quad (Quadrilateral Security Dialogue).
Την τελευταία περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εμπλέκονται φανερά πλέον σε πόλεμο μετά την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εξελίξεις σε επίπεδο διεύρυνσης συμμαχιών επιτείνονται. Ενώ πλημμυρίζουν την Ουκρανία με όπλα και εκπαιδεύουν ακροδεξιούς μαχητές, το ΝΑΤΟ απειλεί ταυτόχρονα την Κίνα και επεκτείνει την παρουσία του στην Ασία-Ειρηνικό με την ελπίδα να περιορίσει την κινέζικη ιμπεριαλιστική πολιτική.
Ο J. Stoltenberg ανακοίνωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις σχεδιάζουν «να εμβαθύνουν τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους μας στην Ασία-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως ο έλεγχος των όπλων, ο κυβερνοχώρος, τα υβριδικά και η τεχνολογία». Παραπονέθηκε ότι «η Κίνα δεν ήταν πρόθυμη να καταδικάσει τη Ρωσία» για τον πόλεμό της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το Πεκίνο είναι στόχος του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του στις 6 και 7 Απριλίου, όπου τα μέλη του δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και να κλιμακώσουν τα αντίποινα στη Ρωσία. Σε αυτή τη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλά ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αλλά ακόμη πιο αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία πολλών χωρών της Ασίας-Ειρηνικού στη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της Ασίας-Ειρηνικού, που απέχουν πολύ από την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, έχουν λόγους να επιζητούν τη στρατιωτική του ομπρέλα του ΝΑΤΟ ή να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς του.
Ο αμερικανικός στρατός έχει ακόμη 55.000 στρατιώτες σταθμευμένους στην Ιαπωνία, όπου βρίσκονται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ουάσιγκτον διατηρεί επίσης, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, 28.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προστέθηκαν στις δυτικές δυνάμεις στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της στρατιωτικής της επέμβασης στην Ουκρανία.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν τον νέο ψυχρό πόλεμο στην Κίνα, το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη στρατιωτική του συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις της Ασίας-Ειρηνικού. Ακριβώς όπως το ΝΑΤΟ παραβίασε επανειλημμένα τις δεσμεύσεις του και επεκτάθηκε γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, περικυκλώνοντάς την στρατιωτικά, ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι να περικυκλώσει το Πεκίνο με ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτές οι κινήσεις εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου. Όσο ανατρέπεται το πολιτικοοικονομικό διεθνές στάτους σε όφελος της Κίνας και αυξάνεται η ρευστότητα με βάση τους γενικότερους οικονομικούς ανταγωνισμούς για σφαίρες επιρροής και αγορές, οι συμμαχίες των χωρών θα ακολουθούν παράλληλες διαδρομές.
Βέβαια η στροφή του ΝΑΤΟ στην Ευρασία έχει την μικρή προϊστορία του
Το 2021, το ιαπωνικό ΜΜΕ Nikkei αποκάλυψε ότι η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ξοδεύει 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξι χρόνια για να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή, μεταξύ άλλων «δημιουργώντας ένα δίκτυο πυραύλων ακριβείας κατά μήκος της λεγόμενης πρώτης αλυσίδας νησιών »….«Η πρώτη αλυσίδα νησιών αποτελείται από μια ομάδα νησιών, συμπεριλαμβανομένων της Ταιβάν, της Οκινάουα και των Φιλιππίνων, τις οποίες η Κίνα βλέπει ως την πρώτη γραμμή άμυνας».
Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ στην «Πρωτοβουλία αποτροπής του Ειρηνικού» αναφέρει ότι στόχος της είναι να «εστιάσει τους πόρους σε ζωτικές στρατιωτικές δυνατότητες για να αποτρέψει την Κίνα». Με άλλα λόγια, πρόκειται για σχέδιο των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Κίνα, απειλώντας την ανά πάσα στιγμή με μια τεράστια εγκατάσταση πυραύλων.
Το ΝΑΤΟ πρόκειται να διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο να περικυκλώσει και να απειλήσει στρατιωτικά το Πεκίνο. Το στρατιωτικό καρτέλ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υπερηφανεύεται στον ιστότοπό του για τη στενή του συμμαχία με την Ιαπωνία. Και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi δήλωσε ανοιχτά ότι η χώρα της Ανατολικής Ασίας συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.
Τον Ιούλιο του 2021, ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας ταξίδεψε στις Βρυξέλλες «για συνομιλίες σχετικά με τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Σεούλ». Αποκαλύφτηκε ότι συζήτησαν «την άνοδο της Κίνας, καθώς και τις ευκαιρίες για ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Δημοκρατίας της Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της κυβερνοάμυνας και του ελέγχου των εξοπλισμών».
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επισκέφθηκε επίσης την έδρα του ΝΑΤΟ. Μετά από μια συνάντηση των αρχηγών κρατών των 30 μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2021, το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δημοσίευσε μια κοινή δήλωση αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα ότι βλέπει την Κίνα ως απειλή. «Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές μπορούν να παρουσιάσουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία» θεωρώντας ότι η Κίνα και η συνεργασία της με τη Ρωσία «παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της Συμμαχίας». Αυτή η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα οκτώ μήνες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να στοχεύσει την Κίνα εδώ και χρόνια, και τώρα χρησιμοποιεί την άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει ένα εν δυνάμει στρατηγικό εταίρο, τη Ρωσία, ως δικαιολογία για να συνεχίσει να κλιμακώνει μια επιθετική εκστρατεία στρατιωτικής περικύκλωσης που είχε σχεδιάσει πολύ πριν.
Στη φωτογραφία του “εξωφύλλου”: Κυβερνητικοί εκπρόσωποι από την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα στη συνάντηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες στις 7 Απριλίου
Γιάννης Μακρίδης
e-prologos.gr