Πλοίο ηλικίας 3.600 χρόνων ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μεσογείου, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Το ναυάγιο που εντοπίστηκε από ομάδα του Υποβρύχιου Ερευνητικού Κέντρου του πανεπιστημίου Akdeniz University, φέρεται να είναι το παλιότερο στον κόσμο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η σελίδα hurriyetdailynews.com.
Ο κυβερνήτης της Αττάλειας, Μουνίρ Καράλογλου, δήλωσε ότι το πλοίο μήκους 14 μέτρων μετέφερε 1,5 τόνο χάλκινες ράβδους. «Αυτή η ανακάλυψη είναι το “Γκιομπεκλί” της υποθαλάσσιας αρχαιολογίας», δήλωσε, αναφερόμενος στον αρχαιολογικό χώρο στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί οι οποίοι θεωρούνται οι αρχαιότεροι στον κόσμο.
Το ναυάγιο εκτιμάται ότι βρίσκεται στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αττάλειας, ωστόσο η ακριβής του θέση δεν έχει αποκαλυφθεί ώστε να αποφευχθεί η λεηλασία του.
«Αν πούμε την ακριβή τοποθεσία, δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό να λεηλατηθεί. Είναι το παλαιότερο εμπορικό ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σύμφωνα με τους ειδικούς. Το παλαιότερο ναυάγιο πριν από αυτό, είναι το ναυάγιο Ουλουμπουρούν, στο Ουλουμπουρούν της Αττάλειας. Χρονολογείται πριν από 1.400 χρόνια. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί εκτίθενται τώρα στο Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στο Μπόντρουμ (σ.σ. Αλικαρνασσός). Αυτό είναι 200 χρόνια παλιότερο από το ναυάγιο Ουλουμπουρούν. Χρονολογείται στο 1.600 π.Χ. Μιλάμε για ναυάγιο από το 1.600. Έχει μήκος 14 μέτρα και έχει 1,5 τόνο χάλκινες ράβδους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Αττάλειας, σε συνέντευξη Τύπου.
«Αυτό το ναυάγιο πιθανότατα έπεσε σε καταιγίδα στην πορεία του από την Κύπρο σε μια περιοχή του Αιγαίου πριν από 3.600 χρόνια. Το κύριο φορτίο του ναυαγίου είναι χάλκινες ράβδοι. Η τυπολογία των πλινθωμάτων δείχνει ότι πρόκειται για εμπορικό πλοίο του 16ου αιώνα. Ταυτόχρονα, το πλοίο αυτό μετέφερε ίσως ένα από τα πρώτα στον κόσμο και πιο πρώιμα βιομηχανικά προϊόντα. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια επιστημονική εξέλιξη στην υποβρύχια αρχαιολογία. Επίσης, ο αριθμός των ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα σε 167», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής.
e-prologos.gr