Του Ανδρέα Κοσιάρη
Τέθηκε σε εφαρμογή στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ ο αμφιλεγόμενος νόμος περιορισμού των αμβλώσεων, που τις απαγορεύει έπειτα από την 6η εβδομάδα κύησης και προτρέπει πολίτες να μηνύουν οποιονδήποτε διευκολύνει τον τερματισμό κύησης έπειτα από αυτό το στάδιο.
Ο νόμος υπεγράφη από τον κυβερνήτη του Τέξας Γρεγκ Άμποτ τον Μάιο, απαγορεύει τον τερματισμό κύησης έπειτα από «τη στιγμή που ανιχνεύεται ο καρδιακός παλμός του εμβρύου» και δεν κάνει καμία εξαίρεση για τα περιστατικά βιασμού ή αιμομιξίας – μόνο για ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης ο νόμος προτρέπει τους πολίτες να υποβάλουν μηνύσεις κατά οποιουδήποτε διευκολύνει την πράξη του τερματισμού κύησης έπειτα από αυτό το στάδιο.
Η προτροπή αυτή μετατρέπει τους πολίτες σε «κυνηγούς κεφαλών», καθώς στοχοποιεί αφενός τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά αφετέρου ακόμα και κάποιον που θα οδηγήσει το αυτοκίνητο με το οποίο θα φτάσει μια γυναίκα σε κέντρο αναπαραγωγικής υγείας για να προχωρήσει στη διαδικασία τερματισμού. Επιπρόσθετα, απονέμει «έπαθλο» 10.000 δολαρίων πληρωτέο από τον εναγόμενο στον ενάγοντα, σε περίπτωση επιτυχημένης μήνυσης.
Επιστήμονες και υπέρμαχοι του δικαιώματος στην επιλογή επισημαίνουν πως ο νόμος θα επηρεάσει περισσότερες από το 85% των περιπτώσεων άμβλωσης στην πολιτεία του Τέξας, καθώς στην 6η εβδομάδα κύησης πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι βρίσκονται σε εγκυμοσύνη. Επιπλέον, ακόμα και η διατύπωση του νόμου είναι επιστημονικά και νομικά αμφίβολη, καθώς στην 6η εβδομάδα κύησης μπορεί μεν να ανιχνεύεται «καρδιακός παλμός», όμως η καρδιά του εμβρύου δεν είναι ακόμα πλήρως σχηματισμένη.
Ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να επέμβει έπειτα από επείγουσα αίτηση των αντιτιθέμενων στον νόμο. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που πλέον έχει συντηρητική πλειοψηφία, αναμένεται να συζητήσουν εν γένει το δικαίωμα στην άμβλωση τους επόμενους μήνες. Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών φοβούνται μία αναθεώρηση της περίφημης απόφασης Roe v. Wade που θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.
Η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και δη στο δικαίωμα στην επιλογή, είναι θεμελιώδες πρόταγμα των ακροδεξιών, συντηρητικών, θρησκόληπτων κύκλων παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, οι παρούσες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς διαδικασίας προώθησης συντηρητικών ιδεών, που κορυφώθηκε κατά την προεδρία Τραμπ με τον διορισμό τριών υπερσυντηρητικών Ανώτατων Δικαστών, όλοι τους προερχόμενοι και συμμέτοχοι σε οργανώσεις που αντιμάχονται το δικαίωμα στην άμβλωση.
Αντίστοιχα στην Ευρώπη, είναι χαρακτηριστικός ο νόμος κατά των αμβλώσεων στην Πολωνία, που έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους το 2020, με αποτέλεσμα τη μονάχα προσωρινή αναβολή του. Πλέον από τον Ιανουάριο του 2021, στην Πολωνία είναι παράνομες όλες οι αμβλώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου απειλείται η υγεία της γυναίκας και περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης.
Στην Ουγγαρία, μπορεί η κυβέρνηση Όρμπαν να μην έχει θίξει ακόμα ευθέως το δικαίωμα στην άμβλωση, όμως έχει προωθήσει προπαγανδιστικές πολιτικές εναντίον του, δίνοντας το δικαίωμα (και προτρέποντας) σε νοσοκομεία να αρνηθούν τον τερματισμό κύησης.
Οι εξελίξεις αυτές θα έπρεπε να μας ανησυχούν και σε πιο τοπικό επίπεδο, στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση της Διεθνούς Ακροδεξιάς έχει βρει τόπο και στη χώρα, με τις καμπάνιες κατά των αμβλώσεων να εντείνονται έπειτα από την αναρρίχηση της ΝΔ στην εξουσία. Εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί κύκλοι, εφημερίδες με εξολοκλήρου ή μερικώς ακροδεξιά απήχηση (ακόμα και αθλητικές), αλλά και πολιτικοί προωθούν τον περιορισμό ή και την απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση και στη χώρα μας.
Θα πρέπει να μας ανησυχήσει έντονα ο διορισμός του Θάνου Πλεύρη ως υπουργού Υγείας. Γιος και υπερασπιστής ενός νεοναζί με ισχυρές συνδέσεις με τη Διεθνή Ακροδεξιά, ο νέος υπουργός Υγείας επρόκειτο να είναι ομιλητής στο ακυρωθέν «συνέδριο γονιμότητας», που είχε και την αιγίδα της ΠτΔ.
Η προϋπηρεσία του ως συμβούλου στο υπουργείο Υγείας επί Άδωνι Γεωργιάδη και οι σπουδές του στο ιατρικό δίκαιο μάλλον επιτείνουν τις ανησυχίες για μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στην Ελλάδα.
πηγή: info-war.gr
e-prologos.gr