Στο υπουργείο Παιδείας τους φτύνουν και αυτοί πανηγυρίζουν ότι βρέχει! Δεν εξηγείται αλλιώς η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή σχετικά τις «εκλογές» των Υπηρεσιακών Συμβουλίων:  «Πρόκειται για μία μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Η υφυπουργός επανέλαβε ότι «προβλέφθηκε η διαδικασία συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων ή μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ακολούθως, η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξέδωσε την υπ’ αριθ. Φ.350/85/177625/Ε3/30-12-2020 εγκύκλιο προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση των συμβουλίων».

Αναφέρθηκε στην «απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών», όταν στις 7/11 ο κόσμος της εκπαίδευσης έδωσε ηχηρή απάντηση και ταυτόχρονα ένα γερό ράπισμα στο υπουργείο «παιδείας». Παρά τις αλλεπάλληλες και ακραία αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, το εκλογικό πραξικόπημα στο οποίο προέβη, τα “εντέλλεσθε” της τελευταίας στιγμής προς τις εφορευτικές επιτροπές, τα διαρκή μηνύματα, έως και ελάχιστες ώρες πριν κλείσουν οι ηλεκτρονικές κάλπες, από τα ηλεκτρονικά συστήματα που “υπενθύμιζαν” στους εκπαιδευτικούς την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τις υπόγειες πιέσεις προϊσταμένων, διοικητικών μηχανισμών, αλλά και ορισμένων ελάχιστων θλιβερών νεροκουβαλητών της κυβερνητικής πολιτικής που είχαν το θράσος να εμφανίζονται ως “ανεξάρτητοι” υποψήφιοι, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έδωσε ηχηρό μήνυμα! Απείχε το 92% και πλέον των εκπαιδευτικών της πρωτοβ;aθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Παρά το ηχηρό μήνυμα των εκπαιδευτικών εντελώς πραξικοπηματικά, προχώρησαν στον ορισμό «αιρετών» των Υ. Σ. νοθεύοντας τις επιλογές του κλάδου και ανακηρύσσοντας «εκπροσώπους» που βγήκαν από διαδικασίες- φάρσα από τις οποίες συντεταγμένα απείχαν οι εκπαιδευτικοί και όλες οι παρατάξεις, ενώ είχαν αποσυρθεί όλα τα ψηφοδέλτια. Το υπουργείο καταργεί κάθε δυνατότητα των αποφάσεων της διοίκησης και μας γυρνά στην εποχή της απόλυτης αυθαιρεσίας, της συνδιαλλαγής, των προσωπικών διευκολύνσεων και των ημετέρων!

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν Υπηρεσιακά Συμβούλια πουθενά στη χώρα. Αυτά που συνεδριάζουν με τον τίτλο «υπηρεσιακά συμβούλια» είναι δοτά συμβούλια αποτελούμενα αποκλειστικά από διορισμένους με πολιτική απόφαση του ΥΠΑΙΘ. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν τα αναγνωρίζει ως συμβούλια ούτε αυτά ούτε τις αποφάσεις τους.

Αναλυτικά η απάντηση της Ζ. Μακρή

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 3749/1-2-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7-11-2020 με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Πρόκειται για μία μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του δημόσιου Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) που διαχειρίζεται το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ».

Η διενέργεια των εκλογών μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «ΖΕΥΣ», ημέρα Σάββατο, διασφάλισε:

α) το απόρρητο και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας,

β) την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό,

γ) την εναρμόνιση της χώρας μας με την τάση ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,

δ) την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το νομοθετικό πλαίσιο της εν λόγω εκλογικής διαδικασίας τέθηκε με τις διατάξεις του Π.Δ. 1/2003 (Α΄ 1) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4728/2020 (Α΄186) και του άρθρου 288 του ν.4738/2020 (Α΄207). Με βάση τις εξουσιοδοτήσεις των ανωτέρω νόμων εκδόθηκαν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, αφενός η υπ’ αριθ. Φ.350/51/139940/Ε3/14-10-2020 (Β΄4537) κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας και αφετέρου η υπ’ αριθ. Φ.350/54/147139/Ε3/29-10-2020 (Β΄4758) Υπουργική Απόφαση.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την υπ’ αριθμόν 1/2020 (άρθρο 15 παρ. 8 του ν. 4624/19 σε συνδ. με άρθρο 58 παρ. 2 στ’ ΓΚΠΔ) Απόφαση του Προέδρου της Αρχής, απέρριψε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κρίνοντας ότι δεν προκαλείται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε και πλήττονται τα δικαιώματα ψηφοφόρων και εκλογέων. Περαιτέρω, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του στις 6-11-2020, απέρριψε τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εκλογών και στις πράξεις ανακήρυξης υποψηφίων.

Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.

Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας. Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Μεσύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές  διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προασπίζεται σταθερά το δικαίωμα συμμετοχής όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες, παρέχοντας θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας, αδιαβλητότητας και απορρήτου.

Τέλος, με τις διατάξεις του άρθρου 123 του ν.4763/2020 (Α΄ 254), προβλέφθηκε η διαδικασία συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων ή μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ακολούθως, η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξέδωσε την υπ’ αριθ. Φ.350/85/177625/Ε3/30-12-2020 εγκύκλιο προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση των συμβουλίων.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ

Γιώργος Κ. Καββαδίας drepani.gr (argyrades.gr)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία