logo foititiki poreia

Τελεσίγραφο απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τους εκδότες που διανέμουν συγγράμματα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με αυτό, οι εκδότες θα πρέπει να μετατρέψουν τουλάχιστον το 25% των συγγραμμάτων σε ηλεκτρονική μορφή, ειδάλλως θα τους απαγορευτεί το δικαίωμα διανομής συγγραμμάτων.
Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) καταγγέλλουν πως η πρόταση του υπουργείου δεν εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων από φαινόμενα υποκλοπών μέσω του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό αντιτίθενται προς το παρόν στην πρόταση για ψηφιοποιημένα συγγράμματα.
Πέρα από τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων, οι εκδότες προσπαθούν να διασφαλίσουν και τα κέρδη που αποκομίζουν από τη διανομή εκατοντάδων χιλιάδων συγγραμμάτων ετησίως. Αυτή είναι μια απ’ τις συνέπειες της πολυδιαφημισμένης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» που υποκαθιστά την κρατική μέριμνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποκλειστικό θύμα τις συνθήκες σπουδών για τους φοιτητές.
Οι εξελίξεις αυτές είναι κομβικές όχι μόνο σε ό,τι αφορά το τρέχον ή το επερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, αλλά γενικότερα το δικαίωμα στο δωρεάν σύγγραμμα που χρόνια τώρα έχει μπει στο στόχαστρο των πολιτικών λιτότητας και περικοπών.
Το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλλε την πολιτική του «ενός συγγράμματος ανά μάθημα» κουτσουρεύοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Σταδιακά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα επιδεινώθηκε για τους φοιτητές που αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν χιλιάδες φωτοτυπίες, ως και ολόκληρα βιβλία αναντικατάστατα για τις σπουδές τους, όπως οι κώδικες στις σχολές νομικής ή τα λεξικά και τα βιβλία λογοτεχνίας στις σχολές φιλολογίας.
Σε αυτές τις συνθήκες το «ηλεκτρονικό βιβλίο» δεν αξιοποιείται ως ένα βοηθητικό και συμπληρωματικό εργαλείο σπουδών, αλλά ως το υποκατάστατο των συγγραμμάτων που λογίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις ως «περιττή δαπάνη» που πάει προς κατάργηση.
Μπορεί τα πανεπιστήμια να έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο εγκατάλειψης που οι φοιτητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα καθισμένοι στα πατώματα των αμφιθεάτρων, αλλά τους κυβερνώντες τους έπιασε ο πόνος για την «ψηφιακή αναβάθμιση» των ελληνικών πανεπιστημίων…
Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να κάνει σαφές πως «περιττή δαπάνη» δεν είναι τα συγγράμματα, αλλά τα 30 εκατομμύρια που σκορπάει η κυβέρνηση του αυταρχισμού στην πανεπιστημιακή αστυνομία για να τρομοκρατήσει τους αγώνες της νεολαίας.
Όπως η τηλεκπαίδευση καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας απέκλεισε χιλιάδες φοιτητές από την εκπαιδευτική διαδικασία, έτσι και η αντικατάσταση των βιβλίων από ηλεκτρονικά συγγράμματα έρχεται για να περιορίσει και όχι να εμπλουτίσει τις σπουδές μας.
Η αγωνιστική υπεράσπιση του δωρεάν συγγράμματος για όλους τους φοιτητές είναι ο μόνος δρόμος εξασφάλισης ότι οι σπουδές και τα πτυχία δεν θα υπονομευτούν ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το