Δυσαρέσκεια και έντονος προβληματισμός στον δήμο Θεσσαλονίκης – Εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης του χώρου που σήμερα φιλοξενεί το «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» της Cisco
Ήταν Ιούνιος του 2020 όταν η Θεσσαλονίκη υποδεχόταν, σε πανηγυρικό κλίμα, τη δημιουργία του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Digital Transformation & Digital Skills Center» από την αμερικανική Cisco με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού, των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για τη στέγαση του Κέντρου Καινοτομίας ο κεντρικός δήμος με δήμαρχο τότε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα παραχώρησε στην Cisco, δωρεάν, για τέσσερα χρόνια, τη χρήση του Labattoir, του ανακαινισμένου χώρου των Παλαιών Σφαγείων.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που στόχο είχε να αναδείξει την πόλη σε κόμβο καινοτομίας και παραγωγής τεχνολογίας, για τον δήμο Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο ευχάριστα. Αντιθέτως, το ταμείο του δήμου χρεώθηκε, για λογαριασμό της Cisco, συνολικά 147.300 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, από το Ιούνιο του 2020 έως και αρχές του 2024, οπότε και ανέλαβε η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Συγκεκριμένα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου έπρεπε, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας, να πληρώνει η Cisco, κάτι τέτοιο όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε ποτέ και τους λογαριασμούς πλήρωνε ο δήμος, δηλαδή οι δημότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις της αμερικανικής πολυεθνικής απέναντι στον δήμο αποτυπώνονταν ξεκάθαρα στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη. «Η DT&S θα είναι υπεύθυνη να ανακαινίσει το κτήριο, να εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, να συντηρήσει το κτήριο και το προαύλιο χώρο για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας και να καλύπτει το κόστος για τη χρήση (ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση, συνδέσεις τηλεπικοινωνίας και οποιοδήποτε άλλο βοηθητικό πρόγραμμα που απαιτείται για την καλή λειτουργία του κτηρίου)…», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση Ζέρβα δεν απαίτησε από τη Cisco τα 147.300 ευρώ, ενώ ο Δήμος πλήρωνε κανονικά τους λογαριασμούς στους παρόχους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το ποσό αυτό, τα 15.300 ευρώ αφορούν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και ται 132.000 ευρώ τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για το ίδιο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι για το ρεύμα η παροχή του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» είναι κοινή με διπλανό κτήριο, στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.
Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση βρέθηκε η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα ταμεία. Μόλις ενημερώθηκε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, έδωσε εντολή να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να αποσταλεί σχετική επιστολή στη Cisco, μέσω της οποίας ο δήμος καλεί την εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία στα μέσα Απριλίου κατέβαλε 9.500 ευρώ από τις 15.300 ευρώ για τους λογαριασμούς του αερίου. Για το υπόλοιπο ποσό διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ώστε να καταβληθεί το σύνολο των οφειλών. Για το χρέος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικά 132.000 ευρώ, διεξάγονται ήδη συζητήσεις ανάμεσα στη Cisco και τον ΣΒΕ (καθώς είναι κοινή η παροχή) προκειμένου καταλογιστεί το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα.
Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και τη Cisco λήγει στις 20 Ιουνίου, σε 35 ημέρες δηλαδή από σήμερα, οπότε και συμπληρώνονται τα τέσσερα χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διοίκηση του δήμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση την οποία παρέλαβε και δυσαρέσκεια για τη μη καταβολή των οφειλών – ρεύματος και αερίου – από τη Cisco
Μάλιστα, η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την εταιρεία. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επαναξιολογεί τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου και εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησής του.
Ερωτήματα για το αποτύπωμα της επένδυσης
Όλα αυτά, που μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον περίεργα, προκαλούν κι άλλα ερωτήματα για τον διεθνή τεχνολογικό κολοσσό της Cisco που δεν πλήρωνε –ως όφειλε– λογαριασμούς επί τέσσερα χρόνια. Τα πρόσθετα ερωτήματα αφορούν το αποτύπωμα που τελικά άφησε ή δεν άφησε τα τέσσερα χρόνια η παρουσία της Cisco στη Θεσσαλονίκη και η λειτουργία του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων». Διότι πρόκειται για μια πολυδιαφημισμένη επένδυση, η οποία τελικά δεν έφερε άμεσες θέσεις εργασίας στην πόλη -για την ακρίβεια ο αριθμός των εργαζομένων είναι ελάχιστος-, αλλά περιορίστηκε στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων.
Δηλαδή, ο δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο προσέφερε δωρεάν εγκαταστάσεις, αλλά βρέθηκε χρεωμένος με λειτουργικά έξοδα, τα οποία όφειλε να καλύψει η Cisco, η οποία από την πλευρά της περιορίστηκε σε προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων. Και τούτο σε αντίθεση με τις εντυπώσεις και -κυρίως- τις προσδοκίες που είχαν αρχικά δημιουργηθεί περί «μεγάλης επένδυσης» ενός τεχνολογικού κολοσσού, η οποία θα εμπλούτιζε με σημαντική προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετοί πολιτικοί στη Θεσσαλονίκη επικαλούνταν τη συγκεκριμένη επένδυση ως επιτυχία προσέλκυσης ξένων παραγωγικών κεφαλαίων στη χώρα και την περιοχή, κάτι που -όπως δείχνουν τα στοιχεία- δεν ισχύει παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη σελίδα του Κέντρου την τετραετία της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν 16.000 επισκέψεις, 295 εκδηλώσεις, ενώ εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων συνολικά 379 άτομα και «έτρεξαν» 20 καινοτόμα έργα.
πηγή: voria.gr
e-prologos.gr