Βράδυ της Πέμπτης 7 Μαρτίου: Η κατάμεστη αίθουσα Ολύμπιον της συμπρωτεύουσας, που στεγάζει παραδοσιακά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, σείεται από χειροκροτήματα και απανωτές ιαχές για ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, σ’ ανταπόκριση στην έγερση πανό με το τρίπτυχο: «ΦΩΤΑ – ΚΑΜΕΡΑ – ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ».
Παρά τις εσκεμμένες στοχεύσεις των διοργανωτών του 26ου Φεστιβάλ, και συγκεκριμένα του υπουργείου Πολιτισμού, της υπουργού Μενδώνη, του διοικητικού συμβουλίου και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης να αποσιωπηθεί με κάθε τρόπο η σφαγή στη Γάζα και να μην περιληφθεί στη λίστα των 250 ντοκυμαντέρ ούτε ένα σχετικό με την πιο ηρωική γωνιά του πλανήτη, τόσο η έναρξη όσο και η λήξη του Φεστιβάλ σφραγίστηκαν από την Παλαιστίνη και τη θυσία του λαού της.
Η λήξη μάλιστα του Φεστιβάλ υπήρξε ακόμα πιο εκκωφαντική: Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν μεταξύ των παρισταμένων, σήκωσαν χαρτόνια με τα ονόματα νεκρών συμπατριωτών τους καλλιτεχνών, θυμάτων του ισραηλινού στρατού, και η αίθουσα σείστηκε ξανά από χειροκροτήματα κι επευφημίες. Παρά την επιμονή του κοινού, ο διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης αρνήθηκε να μεταφράσει τη θαρραλέα δήλωση των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική αποχώρηση διαμαρτυρόμενων θεατών.
Ο αδιάντροπος αποκλεισμός (από τους κάθε λογής ιθύνοντες εν προκειμένω) της Παλαιστίνης και της ανείπωτης τραγωδίας του λαού της, που ξεδιπλώνεται μπρος στα μάτια της σύμπασας ανθρωπότητας από τις 7 Οκτώβρη και ένθεν, δεν είναι επ’ ουδενί προς απορία: Την προηγηθείσα πολιτική του οσφυοκάμπτη ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την κατάπτυστη συμφωνία που έσπευσε να συνάψει με το Ισραήλ – ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, συνέχισε και επεξέτεινε η απροκάλυπτα αμερικανόδουλη κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την οποία η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ισραήλ και των φασιστικών μεθόδων του συνιστά αδιαπραγμάτευτη επιλογή.
Η τιμή των καλλιτεχνών διασώζεται παρ’ όλα αυτά από πρωτοβουλίες σαν αυτή του δικτύου Filmmakers for Palestine-Greece (https://www.facebook.com/Filmmakers4palestinegr/), με απεύθυνση-κάλεσμα σ’ όλους τους εντόπιους – σχετικούς με τον κινηματογράφο – φορείς, να πάρουν καθαρή θέση ενάντια στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης και να φωτιστεί η πραγματικότητα της αιματοβαμμένης Γάζας και της Δυτικής Όχθης με προβολή ταινιών Παλαιστινίων δημιουργών. Με δεδομένο, αν μη τι άλλο, πως το συγκεκριμένο Φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει σε ουκ ολίγες από τις προηγούμενες διοργανώσεις, ταινίες Παλαιστινίων σκηνοθετών με σχετικό περιεχόμενο.
Ας σημειωθεί ακόμα ότι πάνω από 500 δημιουργοί απ’ όλα τα είδη Τέχνης, έχουν υπογράψει κείμενο όπου καταθέτουν: «[…] Ιδρύματα πολιτισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ακυρώνουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις Παλαιστινίων δημιουργών, όπως κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και βραβεύσεις συγγραφέων. Ενώ η τακτική λογοκρισίας προϋπήρχε, γιγαντώθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 ακολουθώντας την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ρατσιστικής προπαγάνδας, που έχει ως επίκεντρο το απάνθρωπο αφήγημα ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν έχουν αξία. […] Καλούμε όλους τους φορείς του ελληνικού κινηματογράφου να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ. Ζητάμε να αναδείξουν την πραγματικότητα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με την προβολή ταινιών Παλαιστίνιων σκηνοθετών/τριών, να δημιουργήσουν χώρους ανοιχτού διαλόγου και να ζητήσουν άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα […]».
Αντίστοιχη είναι και η πρωτοβουλία Αθηναίων μουσικών, οι οποίοι διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων σε μουσικές σκηνές της πρωτεύουσας, με στόχο να ενισχύσουν καταδιωγμένους, άστεγους μουσικούς της Γάζας, στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας A shelter for Gaza’s artists, μια σύμπραξη των οργανισμών Al Kamandjâti, Edward Said National Conservatory of Music, Delia Arts Foundation και Jafra Productions.
Στο εύγλωττο σχετικό κείμενο που κυκλοφόρησε, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «[…] Καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό εναντίον του λαού της Γάζας με σκοπό την πλήρη εξάλειψη κάθε Παλαιστινιακού στοιχείου, όλες οι κοινωνικές ομάδες στη μαρτυρική αυτή περιοχή έχουν χάσει αθώες ανθρώπινες ζωές, ολόκληρο το βιος τους και τα σπίτια τους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, στην Αθήνα έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης από ενεργούς μουσικούς οι οποίοι μέσω της τέχνης τους επιστρατεύονται για να συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων συναδέλφων τους και των οικογενειών τους στη Γάζα. […]».
Ως κορυφαία εκδήλωση αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προβάλλει η συναυλία της 28ης Μάρτη στη μουσική σκηνή ΚΥΤΤΑΡΟ, η οποία και πλαισιώνεται από καλλιτέχνες όπως η Μάρθα Φριντζήλα, από τις πιο δραστήριες παρουσίες στον χώρο – τασσόμενη αναφανδόν στο πλάι του Παλαιστινιακού λαού, ο επίσης γνωστός για την καθαρότητα της δημόσιας στάσης του όλα αυτά τα χρόνια Δημήτρης Μυστακίδης, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Φώτης Σιώτας, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Λιάκος Εισβολέας, ο Δημήτρης Μητσοτάκης, ο Ορέστης Ντάντος, η Νεφέλη Φασούλη, ο Πέτρος Μάλαμας κ.ά.
Εμψυχωτική λεπτομέρεια: Η Μάρθα Φριντζήλα, στις ζωντανές εμφανίσεις της στο ΚΥΤΤΑΡΟ το προηγούμενο διάστημα, έβγαινε στη σκηνή φορώντας στους ώμους της την Παλαιστινιακή μαντίλα, μη παραλείποντας στη διάρκεια των συναυλιών της ν’ αναφερθεί με περίσσια καρδιά στη σπαρασσόμενη Γάζα.
Θέμις Αμάλλου
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr