Την Πέμπτη 11/2 ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνική Λύσης το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας. Όλο το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα βρέθηκε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Πολλές χιλιάδες φοιτητών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αψηφώντας τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, την καταστολή και τρομοκρατία και την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν οι διαδηλώσεις των φοιτητών διασπείρουν τον κορονοϊό, συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις.
Ως Φοιτητική Πορεία μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχέδιου θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή του νόμου. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλέψαμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων συνέχισης των μαζικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης περιόδου. Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στα Γιάννενα όπου την Πέμπτη 18/2 πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις ύστερα από καλέσματα φοιτητικών συλλόγων.
Απέναντι και ενάντια στην κατεύθυνση συνέχισης του αγώνα των φοιτητών στάθηκαν τόσο οι δυνάμεις του ΜΑΣ όσο και ορισμένες δυνάμεις των ΕΑΑΚ. Όχι μόνο δεν πάλεψαν στην κατεύθυνση της διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων και τη διοργάνωση κινητοποιήσεων, αλλά την Πέμπτη 18/2, αντί για κεντρικές φοιτητικές κινητοποιήσεις, προχώρησαν σε παραταξιακές μαζώξεις και παραστάσεις διαμαρτυρίες στις πρυτανείες για… να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις τους ΜΑΣ προχώρησαν σε τέτοιου είδους «κινητοποιήσεις» με βασικό μάλιστα σύνθημα το άνοιγμα των σχολών και δευτερευόντως την ανατροπή του νόμου.
Παρά την κατεύθυνση των δυνάμεων αυτών οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη τα Γιάννενα και αλλού ήταν ιδιαίτερα μαζικές. Αν μάλιστα η στάση των ΜΑΣ και ΕΑΑΚ ήταν διαφορετική είναι σίγουρο ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα ήταν ακόμα περισσότερο μαζικές στα πρότυπα των προηγούμενων κινητοποιήσεων. Με ευθύνη μάλιστα αυτών των δυνάμεων στην Αθήνα δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων. Αντ’ αυτού ΜΑΣ και ΕΑΑΚ τη στιγμή που σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές κινητοποιήσεις, στην Αθήνα προχωρούσαν στα γνωστά αυτόκλητα συντονιστικά – κομπρεμί τους. Ανεξάρτητα αν αυτές οι δυνάμεις κάτω από τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος προσαρμόσουν καιροσκοπικά για πολλοστή φορά τη στάση τους το επόμενο διάστημα, το σίγουρο είναι ότι με τη στάση τους προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στο φοιτητικό κίνημα και κατ’ επέκταση όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα του, αλλά στο κλείσιμο και την υπονόμευση αυτού του αγώνα.
Απέναντι στη στάση αυτών των δυνάμεων οι φοιτητές θα πρέπει να ζωντανέψουν τους φοιτητικούς τους συλλόγους και να ακολουθήσουν το δρόμο των μαζικών , δημοκρατικών, γενικών συνελεύσεων και των μαζικών διαδηλώσεων της προηγούμενης περιόδου. Από αυτήν την άποψη η στάση ορισμένων πολιτικών οργανώσεων που έξω από τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν την Πέμπτη 18/2 σε καλέσματα «φοιτητικών συγκεντρώσεων» μόνο αυτήν την κατεύθυνση δεν ευνοούν. Αντίθετα οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις αποτέλεσαν καρικατούρα των προηγούμενων μαζικών συγκεντρώσεων και στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν μπορούν να συσπειρώσουν τους φοιτητές, αλλά ούτε και τα μέλη των οργανώσεων που τις κάλεσαν.
Συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή του νόμου
Γενικές συνελεύσεις
Να ανοίξουν οι σχολές
19/2/21
e-prologos.gr