Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες που ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωνε πως η ευθύνη της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό φτάνει μέχρι το σημείο να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, προκειμένου να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.
Κοινώς τα έριχνε στην ατομική ευθύνη, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης από το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Τα εμβόλια τα έχουμε, τους στόχους θα τους πιάναμε. Το αν δε θέλει ο πολίτης να εμβολιαστεί με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να το βάλετε ότι φταίει η κυβέρνηση. Θα έφταιγε αν δεν είχα τα εμβόλια. Εάν δε θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης, είναι ευθύνη δική μου να τον πείσω ή ο ίδιος να πάει να εμβολιαστεί;», είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου ο Θ. Πλεύρης μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9.
Ο κ. Πλεύρης έλεγε επίσης στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη: «είμαστε στην αμήχανη θέση, να λες ότι έχω τα εμβόλια, έχω την επιστήμη που λέει ότι πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος και θα πρέπει να πείσω τον πολίτη – που εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν προβληματισμοί, αλλά λέμε ότι θα πρέπει να πείσει η κυβέρνηση τον πολίτη. Λέμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, πηγαίνουμε όλοι εμβολιαζόμαστε. Να καταλάβω ότι ο 20χρονος και ο 25χρονος είναι κάπως πιο δύσκολος να τον πείσεις, παρότι βλέπω ότι και αυτός πηγαίνει. Αλλά με συγχωρείτε που θα το πω ευθέως. Να πείσω τον 70χρονο, τον 60χρονο και τον 50χρονο αν πρέπει ή δεν πρέπει να πάει να εμβολιαστεί;».
Τώρα ο άνθρωπος αυτός κλήθηκε να αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας, με το 45% περίπου του γενικού πληθυσμού ανεμβολίαστο και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς ένας υπουργός με αυτές τις απόψεις θα μπορέσει να προωθήσει την εμβολιαστική εκστρατεία.
Για να μην θυμηθούμε ακόμα παλαιότερες δηλώσεις του, απ’ την εποχή που ήταν ακόμα στο ΛΑ.ΟΣ. του Γ. Καρατζαφέρη και τότε μιλούσε ως κανονικός αντιεμβολιαστής, ενώ είχαν βγει τα εμβόλια για τη γρίπη.
«Μου δόθηκε η εντύπωση απ’ την επιστημονική κοινότητα και τους υπευθύνους που υπήρχαν ενός απόλυτα πατερναλιστικού προτύπου της Ιατρικής. Έβλεπα επιστήμονες που ήταν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για να πείσουν τον κόσμο για τον εμβολιασμό και να προσπαθούν να τον πείσουν με ένα φοβικό συναίσθημα, όταν έχουμε ένα καινούργιο σκεύασμα μη δοκιμασμένο, στα όρια των πειραματικών ελέγχων, δεν είχαν γίνει όλες οι κλινικές φάσεις, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να τεθεί σε κυκλοφορία πιο γρήγορα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις. Ακούγαμε επιστήμονες να βγαίνουν και να λένε είναι εγκληματική αμέλεια αν δεν πάτε να κάνετε το εμβόλιο χωρίς να μπορούν να απαντήσουν ποια ήταν αυτή η αναγκαιότητα. Γιατί στο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσουμε καινούργια περίπτωση. Η επιστημονική κοινότητα από το να μπαίνει σε μια λογική πανικού του κόσμου ότι αν δεν πας να κάνεις αυτό το εμβόλιο θα πεθάνεις. Δεν είμαστε στην Ιπποκράτεια ηθική που ο γιατρός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για το καλό του ασθενούς. Είμαστε στη φιλελεύθερη αντίληψη ότι ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δεν θα πιέζεται”.
Είναι γεγονός πως και ως νομικός και κυρίως ως πολιτικός ο Θάνος Πλεύρης απασχόλησε πολλές φορές το δημόσιο διάλογο με ακραίες, διχαστικές και ακροδεξιάς ρητορικής δηλώσεις. Η υπουργοποίησή του και μάλιστα στο πλέον κρίσιμο υπουργείο Υγείας «ξεσήκωσε» τη μνήμη πολλών και στα social media σταχυολογήθηκαν οι κορυφαίες.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θυμήθηκαν
• Την νομική υπεράσπιση από τον κ. Πλεύρη των αστυνομικών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
•Τη συμμετοχή και ομιλία του κ. Πλεύρη στο περιβόητο «συνέδριο γονιμότητας», το οποίο τελικά ματαιώθηκε.
•Την υπεράσπιση, ως δικηγόρου, του αντιπρόεδρου τότε της ΠΟΑΣΥ, Σταύρου Μπαλάσκα, ο οποίος χαρακτήρισε τους πρόσφυγες «σκόνη», του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη που είχε εμπλακεί στις μεγάλες υποθέσεις παραδικαστικών κυκλωμάτων.
• Τις δηλώσεις του για την «καθαρότητα του έθνους» αλλά και την αλησμόνητη ανάλυσή του για το προσφυγικό το 2011, όταν σε εκδήλωση του ακροδεξιού περιοδικού Patria, ανέπτυσσε το σκεπτικό του σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μετανάστευσης. Όπως έλεγε τότε λοιπόν ο κ. Πλεύρης, δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Η φύλαξη των συνόρων και τα «αντικίνητρα» παραμονής των μεταναστών στη χώρα τους, εξηγώντας πως «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί. Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους-. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ».
Πάντως, κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής ο Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τιμωρητική στάση απέναντι σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Όμως, τόνισε, όπως ένας νοσηλευτής ή γιατρός δεν θέλει να εμβολιαστεί έτσι κι ένας ογκολογικός ασθενής έχει το δικαίωμα να μην δέχεται την νοσηλεία γιατρών και νοσηλευτών που είναι ανεμβολίαστοι.
με πληροφορίες από: efsyn.gr, tvxs.gr
e-prologos.gr