Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο!
Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω,
απ’ το βουνό ψηλά
στρωτήν και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω
απ’ τα μαλάματά σου τα πολλά.
Κ. Βάρναλης
Οι πολεμικές συρράξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, οι προσφυγικές ροές, οι εκατόμβες πνιγμένων ανθρώπων στη Μεσόγειο και οι έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και αλλού, αποτελούν εκφάνσεις του ίδιου φαινομένου, του ιμπεριαλισμού.
Η αρχετυπική θάλασσα της Μεσογείου, κοιτίδα πολιτισμών και χώρος περιπλάνησης του μυθικού Οδυσσέα, που «πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καί νόον ἔγνω», κινδυνεύει να καταστεί τόπος ολέθρου, ένας παραμορφωμένος και στρεβλός κόσμος, μέσα από την καταστροφική διαχείριση και την επενέργεια πολιτικών εξουσιών υποτελών στα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών, στο αδηφάγο Κεφάλαιο.
Ο φυσικός ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Η εκχώρηση των ορυκτών πόρων στις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η εκποίηση των υδρογονανθράκων του Ιονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί σύμπτωμα της γραφειοκρατίας και του ελλείμματος δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες στα πλαίσια του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος. Ο πλούτος των εργαζομένων, μέσα από την διαμεσολάβηση των υποταγμένων κυβερνήσεων, καταλήγει στις τσέπες των πολυεθνικών ομίλων.
Με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο ο τόπος και οι άνθρωποι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα παρά μόνο να χάσουν. Τα ιδεολογήματα περί ανάπτυξης στην περιοχή εκπορεύονται από τις ίδιες τις πετρελαϊκές εταιρείες που ως στόχο έχουν αποκλειστικά την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και θα επιδράσει αρνητικά τόσο στην υγεία των κατοίκων της περιοχής όσο και στην τοπική οικονομία (γεωργία, αλιεία, τουρισμός). Υπό τους υφιστάμενος όρους, στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας, οι εξορύξεις θα οδηγήσουν σε λεηλασία του περιβάλλοντος που θα επιφέρει και τον μαρασμό της τοπικής κοινωνίας.
Στον καπιταλισμό το μέτρο των πραγμάτων είναι το κέρδος και όχι ο άνθρωπος. Γι’ αυτό τον λόγο δεν γενικεύεται η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος, άνεμος), αλλά αντιμετωπίζονται και αυτές αποσπασματικά ως εμπόρευμα και ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας. Μόνο όταν η πολιτική πάψει να ελέγχεται από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και γίνει πεδίο δράσης των εργαζομένων, όταν η αξία χρήσης των αγαθών πάψει να επισκιάζεται από την ανταλλακτική αξία, θα μπορέσει να υπάρξει μια ορθολογική και φιλική προς τη φύση και τον άνθρωπο διαχείριση του ενεργειακού ζητήματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Καλούμε τον λευκαδίτικο λαό να αντισταθεί στις εξορύξεις που υπονομεύουν το μέλλον του τόπου.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λευκάδας
e-prologos.gr